شنبه 14 اسفند 1400-12:41 کد خبر:92022
گزارش خبرگزاری مهر از مطالبه مردم:
ساز تولید و صادرات ناکوک است/سهم پایین مازندران از بازار اوراسیا
دست مازندران از بازارهای خارجی به رغم همه تلاشهای صورت گرفته کوتاه و خالی ماند و همه وعده وعیدهای دولتمردان قبلی با گذشت زمان سرابی بیش نبوده است.
خزرتیترخبر: رؤیای صادرات سه میلیارد دلاری دولت قبل در مازندران به افسانه تبدیل شد و همه آمارسازی و وعده وعیدهای دولتمردان قبلی با گذشت زمان سرابی بیش نبوده است.
آمار صادرات و ارزآوری حاصل شده از آن در سال جاری چنان پایین است که متولیان امر از گفتن آن هم عذرخواه هستند و عنوان میکنند به اهداف و برنامههای صادراتی نرسیدیم.
تقویت زیرساختهای صادراتی و رفع موانع گمرکی مهمترین درخواستهایی است که تولیدکنندگان مازندران از دولت سیزدهم تقاضا دارند و خبرگزاری ما در آستانه سفر دولت به استان در تلاش است تا مطالبات مردم استان را منعکس کند.
نداشتن کانتینرهای حمل ونقل بین المللی، بی ثباتی در بازار ارز، مسئله بازگشت ارز، بی رغبتی تجار و بازرگانان و ناآشنایی با قوانین بازارهای خارجی و هدف از مهمترین مسائلی است که تولیدکنندگان با آن روبرو هستند.
مریم نصیری فعال اقتصادی و بانوی بازرگان مازندران با اشاره به موانع و مشکلات فراروی تجارت و صادرات اظهار داشت: مسائلی نظیری بی ثباتی ارز و ثابت نبودن قیمتها، رقابت پذیری را در بازارهای هدف با مشکل روبرو میکند.
ماندن در بازار مهمتر است
وی با بیان اینکه شناخت از بازارهای هدف و خارجی لازمه تجارت به شمار میرود، افزود: باید برای صادرات محصولات، آنالیز دقیقی از بازارهای هدف و سلایق مشتریان صورت گیرد زیرا ماندگاری مهمتر از ورود در بازارها است.
وی مسئله برگشت ارز محصولات صادراتی را از دیگر دغدغهها ذکر کرد و گفت: با توجه به موانع موجود، تاجران ناچارند در بازارهای داخلی و سیاه ریال را تبدیل به ارز کنند و به دولت برگشت دهند و این مسائل انگیزه را کاهش میدهد.
به رغم آنکه مازندران ۷.۵ میلیون تن محصولات کشاورزی تولید میکند و بیش از سه هزار تولیدکننده در حوزههای اقتصادی و صنعتی دارد اما نبود شرکتهای بین المللی حمل ونقل و کانتینرهای یخچال دار، صادرات استان را دستخوش چالشهایی کرده است.
مازندران از داشتن شرکتهای بین المللی محروم است
در حال حاضر تجار مازندران برای ارسال و صادرات محصولات کشاورزی باید آن را به استانهای دیگر نظیر گیلان و مرز آستارا انتقال دهند تا آن از طریق کانتینرهای برگشتی خارجی به بازارهای هدف منتقل کنند،عبدالله مهاجر رئیس اتاق بازرگانی مازندران نبود شرکتهای بین المللی حمل ونقل را از مهمترین چالش فراروی صادرات ذکر کرد و گفت: مازندران از داشتن این شرکتهای بزرگ محروم است.
وی با بیان اینکه دولت باید زیرساختهای مورد نیاز صادراتی را فراهم کند، گفت: بارها در دولت قبل این مسائل منعکس شد ولی همچنان شاهد وجود مشکلات دیرینه هستیم که انگیزه و توان تولیدکنندگان و تاجران را گرفته است.
وی بازنگری در قوانین و مقررات خلق الساعه را امری لازم دانست و گفت: هر روز بخشنامههای جدید و متناقض صادر میشود، بخشنامههایی یک روز صادرات کالایی خاص را مجاز و روز دیگر ممنوع اعلام میکنند و با این رویه تاجر نمیتواند برنامه ریزی میان مدتی داشته باشد چه رسد به درازمدت.
آمارهای صادراتی مازندران در سال جاری نشان میدهد ۸۶۰ هزار تن کالا به ارزش ۲۵۳ میلیون دلار به کشورهای خارجی صادر شد و این میزان نسبت به آمار صادراتی پنج سال قبل نیز افت چشمگیری داشته است.
ارز کسب شده از صادرات کالاها بسیار پایین است
سید مجتبی رضوی رئیس خانه صمت مازندران با بیان اینکه ارز کسب شده از صادرات کالا در ۱۱ ماه سال جاری آن قدر پایین است که بیان آن جالب نیست و رویمان نمیشود، گفت: ۸۶۰ هزار تن کالا به ارزش ۲۵۳ میلیون دلار صادر شد که نسبت به پنج سال قبل نیز کاهش داشته است.
وی با بیان اینکه با این وضع رسیدن به برنامه صادرات سه میلیارد دلاری ممکن نیست، نبود زیرساختها، ناآشنایی بازرگان و تولیدکنندگان با بازارهای خارجی و سلایق آن را از جمله مشکلات بیان کرد.
وی ادامه داد: در حال حاضر تولیدکننده یک کالایی تولید و صادرکننده کالایی دیگر را صادر میکند و بسیاری از تجار ما با استانداردهای کشورهای هدف و صادراتی آشنا نیستند و شاهد برگشت خوردن محمولهها هستیم.
سهم مبادلات کالایی مازندران به ۵۰ کشور جهان کسب ۲۵۳ میلیون دلار ناقابل ارز بوده است و برخی از این ارزهای کسب شده همچنان در مسیر ورود به کشور سرگردان است و سیمان، مواد معدنی، فرآوردههای لبنی، مواد پلاستیکی، چوب، اشیای چوبی، کیوی از جمله کالاهای صادراتی به شمار میرود.
صادرات ۴۹۳ هزار تن کالا به اوراسیا
علی یوسفی منش ناظر گمرکات مازندران با بیان اینکه با ۵۰ کشور جهان نظیر عراق، فدراسیون روسیه، قزاقستان، ترکمنستان، آذربایجان، ترکیه، امارت و غیره کالاها صادر شده است، افزود :۴۹۳ هزار تن کالا به ارزش بیش از ۷۱ میلیون دلار از گمرکات کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا شامل روسیه، قزاقستان، ارمنستان، قرقیزستان و بلاروس صادر شد.
وی افزود: صادرات کالا به اوراسیا از نظر وزینی ۳۸ درصد و از نظر ارزشی ۱۱۶ درصد رشد داشته است و مهمترین محصولات صادر شده محصولات لبنی، میوهها، گل و گیاه، سیمان و محصولات ساختمانی بوده است.
همجواری مازندران با کشورهای خزری و عضو اتحادیه اوراسیا و بازارهای چند هزار میلیاردی منطقه لزوم تقویت کریدور صادراتی شمال و رفع موانع را از سوی دولت انقلابی و جهادی سیزدهم ضروری میسازد تا با روانه شدن کالاها به بازارهای خارجی، اقتصاد داخل پویا و ماندگار شود.
🆔@khazartitrekhabar
🌐Khazartitrekhabar.ir